torsdag 31 maj 2012

Hong Kong del 5 - maten och restaurangerna del 1

Maaaten! En av prioriteringarna och förhoppningarna på resan. God asiatisk mat var vad som förväntades och jajjamen det fick vi!

Dim sum

Flera av dagarna i Hong Kong startades på en restaurang där vi åt dim sum. Dim sum kan översättas som "vidrör hjärtat", beställ det hjärtat vill. Det är ett antal smårätter man beställer in och delar på. Några av de vanligaste rätterna är dumplings (småknyten med olika sorters fyllningar), bao - ångkokt bröd med fyllning, cheung fan - risnudelrullar med fyllning, fenixklor - ett finare ord för kycklingfötter och revben. På kantonesiska kan man också säga att man går och  "dricker te" yum cha, eftersom te är måltidsdrycken.

En av dagarna där vi bjöds på sjukt mycket mat när vi åt dimsum

Tim Ho Wan
Ett av resans måste för oss var att gå på Tim Ho Wan, väldens billigaste Michelinstjärne-restaurang. Här gick det inte att beställa bord i förväg inte, utan man var tvungen att ta en handskriven nummerlapp och köa. Och vänta...och köa...och vänta lite till. Vi har hört att folk har fått vänta mellan 1-5 timmar för att få bord på det här stället.


Alla på bilden köar för att komma in på Tim Ho Wan

Till slut var det vår tur att få bord efter att ha väntat ca en timme. Vi fick en del av ett "långbord" bestående av flera småbord längs en vägg, där man var tvungen att dra ut ett bord för att släppa in folk att sitta inne vid väggen. Restaurangen var väldigt liten, vi räknade till ca 30 gäster i den fulla restaurangen.

Restaurangens storlek. Gästdelen och köksdelen.
Längden är till väggen längst bort i bild.
Bakom glasväggen till vänster var "långbordet" där vi satt.
 
Vår mat på Tim Ho Wan
Maten var väldigt god som tur var. Vilken mat skulle inte vara god efter 1-5 timmars väntan?

Adress:
添好運點心專門店
Tim Ho Wan Dim Sum Expert
G/F, Phase 2, Tsui Yuen Mansion, 2-20 Kwong Wa St, Mong Kok
Tel: 2332 2896.
Öppet 10.00 - 23.00 alla dagar

onsdag 30 maj 2012

Hong Kong del 4, shopping del 2

Mongkok

Mongkok, även detta ett populärt shoppingdistrikt, men på Kowloon-sidan, återkom vi också ofta till. För här gick det en minibuss som kunde ta oss hem om kvällarna. Mongkok är även känd för dess många marknader och special-shoppinggator, dvs gator som säljer bara sneakers, bara växter, bara badrumsinredning, bara köksverktyg osv. Själv hade jag som mål att besöka Kitchen street, fågelmarknaden, fiskmarknaden och flower street.


Kitchen street
På kitchen street (Shanghai street) var det speciellt en butik, I love cake, som var mitt mål. Tyvärr var prisskillnaderna i den butiken inte speciellt stora jämfört med här, så det lönade sig inte att köpa så mycket där. Jag lyckades dock köpa rätt billiga cupcakeformar, några utstickare med kinesiska tecken och motiv och lite andra bakrelaterade saker på kitchen street.

Birds market
Fågelmarknaden vid Yuen Po Street. Här fanns det alla möjliga sorters fåglar och vackra fågelburar till salu.  Charmigt men högljutt med allt fågelkvitter.


Fågelmarknaden

En mötesplats för fågelägare


Här en syd-/central-amerikansk fågel - en tukan


Lite syrsor och insekter till din vän
Vackra fågelburar. Höll nästan på att köpa med mig en.

Grodor... i en plastbalja...som bara stod där....


Fish market
Fiskmarknaden vid Tung Choi Street. Fiskar symboliserar lycka i Kina och är därför väldigt attraktiva att ha hemma i akvarium på grund av dess lyckobringande egenskaper. 







Flower street
Flower street vid Flower Market Road.


Näckrosor längst ner i bild och japansk lönn uppe till höger


Ladies market
Ladies market vid Tung Choi Street är Hong Kongs mest berömda marknad.
Här finns massor med små stånd och småbutiker med allt möjligt. Allt från leksaker, kläder, souvenier till mobiltillbehör. Här kunde man pruta. Jag köpte bland annat några roliga paraplyer, ett par pappersstansar och några par tofflor till mamma. Krimskrams helt enkelt! :)

Temple street
Vid temple streets nattmarknad lyckades jag köpa två par jeans i en jeansaffär, för 200-300 kr/paret, och då ingick uppläggning av dem och så kunde de sy in jeansen om man behövde. Ett riktigt fynd! Jonas köpte två par jeans och två skärp.
Adressen till jeansaffären Hongkong S135 är:
Temple Street 174-178


Elektronikmarknaden
Golden Shopping Centre vid Sham Shui Po är en Hong Kongs äldsta och mest berömda elektronikmarknad. Det var en inomhusmarknad med mängder av stånd som trängdes vid varandra med allt möjligt inom elektronik, som bland annat dataspel, datorer, datorkomponenter, usb-minnen, portabla hårddiskar, mobiltelefoner och mobiltillbehör. Här köpte jag en kinesisk skrivplatta och en nybörjarhandbok för datorer på kinesiska till mamma. Jonas köpte ett par små SD-kortsadaptrar för en spottstyver.

måndag 28 maj 2012

30-årstårta - en tårtchock


I helgen var det 30-årsfest för Jenny och Petri. Vi grillade i Svandammsparken och spelade Draw hemma hos Jenny. Som present gjorde jag denna tårta, en önskan av Jenny framförd redan för ett år sedan, då jag började intressera mig för tårtdekorering. Hennes önskan var en god tårta dekorerad med en tvist. Hur enkelt var det att få till då? Tvist?! Det var mycket grubblande. En tårta som inte skulle för "stel", inte ha någon som helst association till bröllop (eftersom det är två vänner som fyller år) och inte vara för tjejig. Så här blev resultatet.


En hög tårta ville jag göra, och det blev den, men inte bara hög, den blev stoooor! Den största tårtan jag gjort hittills. Den var 30 cm hög och 24 cm i diameter och vägde hela 10 kg.

Samma dag som tårtan skulle bli klar åkte jag iväg till andra sidan stan och köpte sugarpaste, den jag hade hemma räckte inte och var för gammal för att det skulle bli smidigt. Jag köpte 4 kg sugarpaste, och jag använde 3.5 kg när jag kavlade ut och skulle täcka tårtan. Det tog kanske 4-5 omtag innan jag fick en någorlunda jämn och rund utkavlad deg. När jag skulle täcka tårtan första gången sprack det längs kanterna på grund av egentyngden. I slutändan blev det något kilo över av sugarpasten som jag kunde dekorera med.

 

Surprice! Den lilla tårtan var en "fejdad" tårta som gick från mörkrosa till nästan vitt, en så kallad Pink ombre (white) velvet cake med hemgjord lemoncurd och hallonmousse. White velvet cake är en mjuk och len tårta, och väldigt ljus eftersom den endast innehåller äggvita och inte äggula.


 Tårtan var som ni ser lite tuff att skära sig igenom.

Den stora tårtan är en lyxig Choklad- och espressotårta från fina boken Lomelinos tårtor från den underbara bloggen Call me cupcake. Jag gjorde tre satser av tårtan, vilket gav 10 tårtbotten. Egentligen hade jag 12 botten, men chokladkrämen jag hade gjort räckte inte. Jag fick istället göra en extra sats chokladkräm dagen efter och spara två tårtbotten.

En effektfull 10-lagerstårta gav häpna reaktioner

Tårtan blev väldigt uppskattad och gav roliga, positiva reaktioner, vilket gladde mig enormt. :) Ja just det, 20 mätta personer lyckades äta en fjärdedel av den stora tårtan och tre fjärdedelar av den lilla....

söndag 13 maj 2012

Hong Kong, del 3 - shopping, del 1

Tiden i Hong Kong spenderade vi mestadels på shopping. Som sagt, från morgnar till sena kvällar. Jag skulle ändå inte vilja säga att jag kom hem med så mycket vettigt, speciellt inte kläder. Kläder var jag redan inställd på att inte kunna hitta så mycket av - speciellt inte i min storlek. Men lite vettigt blev det ändå, men mest "skräp".

Bil i verklig storlek utanför något köpcentrum i Causeway bay

Det som är skönt med Hong Kong är att de flesta butiksbiträden som låter en shoppa ifred, precis som i Sverige, de hälsar, önskar en välkommen och ber en säga till om man har några frågor. Sedan lämnar de en ifred. Oftast behöver man inte pruta, men det går, speciellt i marknader. Där råkade jag dock lägga mig på för låg nivå vid vissa ställen, för jag körde lite som i Kina, och sa väldigt låga priser för att ge utrymme för lite förhandling. Istället blev jag utskälld. Hoppsan! :)

Causeway bay


Causeway bay (銅鑼灣, Tung Lo Wan) är ett stort shoppingdistrikt som ligger på Hong Kong-ön (ett av Hong Kongs tre huvudområden , varav de andra är Kowloon och New Territories). Hit återkom vi vid flera tillfällen, minst fyra gånger. Dels på grund av att "vår" buss stannade här och dels för att vi var hos en bra optiker som Jenny kände till. Det blev två par nya glasögon för rätt bra pris mför min del, det ena paret kostade HK$2050 (Jil Sander) och det andra HK$1450 (Furla), inklusive synundersökning och slipade glas.

Times Square
Vi var även inne på Sogo, ett 13-våningars japanskt varuhus och i Times Square, en enorm shoppinggalleria. Times square, med "bara" 9 våningar, var det första "vertikala" shoppingcentret i Hong Kong och detta på grund av det höga markpriset. Här fanns dock mest västerländska märken som vi kände igen, så det var inte så jätteintressant för oss. Roligare var det att gå i shoppinggallerior med massor med småbutiker med asiatiska märken.

Någon sorts utställning utanför Times Square

Svängd rulltrappa i Times Square

onsdag 2 maj 2012

Hong Kong, del 2 - huset och familjen


Jennys familjs hus, där vi bodde när vi var i Hong Kong, ligger i en by omgiven av berg med skog ute på landet i ett område som heter Tai Lam Chung. Dit tar man sig med buss antingen från slutstationen på den röda linjen, eller från till exempel Causeway bay, eller med en minibuss från Mong Kok. I början var det lite spännande när jag och Jonas själva skulle ta oss hem, men sedan lärde vi oss vissa riktmärken som vi skulle vara uppmärksamma på. Åker man minibuss måste man nämligen hojta till att man vill av när man närmar sig sin hållplats. Och oftast gav chaffören ett tecken att de har uppfattat att man ropat, men inte alltid...

I området odlade de papaya i trädgården

När vi var i huset  var vi som mest 15 personer från Sverige och Finland. Det var Jennys familj och hennes två farbrödrar med familjer. Mycket livligt och trevligt! Dock kunde man, om man hade otur och alla kommer hem samtidigt på kvällen, behöva vänta över en timme på att få använda badrummet, för de hade bara ett badrum med varmvatten.

I byn sprang det runt en del vildhundar, förutom denna rackaren som var kopplad

En kväll när jag och Jonas kom hem och det spöregnade hörde vi underliga ljud. De lät som snarkande brunstiga tjurar. Vi (jag) blev lite rädd så vi var tvungna att gå i en stoooor vattenpöl med våra nyinköpta skor för att komma in i huset istället för att gå runt allt och undvika vattnet, men det visade sig att grinden var låst, så då var det bara att knata runt ändå. Vi förstod sedan att det var paddor som lät. Sällskapssjuka sådana gissar vi...


Häftiga träd, kala med stora röda "köttiga" blommor som påminde om badmintonbollar

Någon som kan identifiera vad det är för träd?
Trodde först att det var magnolia, men blommorna är alldeles för "köttiga" för det

Floden vid byn när det var ebb

I byn fanns det en enorm uteservering, där man kunde köpa mat och sedan grilla den på utplacerade grillar. Stället kryllade av folk om kvällarna och folk spelade mahjong, lyssnade på musik och tittade på TV-såpor. Riktigt livligt. Tyvärr tog jag aldrig något foto eftersom vi alltid var så trötta när vi kom hem på kvällarna.


I området fanns också ett kvinnofängelse (bilden) och en polisskola

tisdag 1 maj 2012

Hong Kong, del 1

I påskas var jag, Jonas och min vän Jenny i Hong Kong i tio dagar. Vi åkte den 30 mars och kom hem den 10 april. Resan bokades lite spontant för ett halvår sedan när Jenny hittade bra biljetter och vi fick ungefär en kväll på oss att bestämma om vi skulle med eller inte. Såklart att vi skulle ta denna möjlighet! Jenny kommer därifrån, har varit där ett antal gånger och hennes familj har ett hus i Hong Kong där vi kunde bo. Perfekt!

Hong Kong-öns skyline

Hong Kong har alltid legat mig varmt om hjärtat då jag har växt upp med TV-serier, filmer och musik därifrån. Trots det har jag bara varit där en gång, och det var år 1996 med mina föräldrar, året innan Storbritannien återlämnade Hong Kong till Kina. Idag tillhör Hong Kong Kina men det är en särskild administrativ region med ett eget ekonomiskt och politiskt system skilt från Kinas. Här är fusionen mellan öst och väst tydlig.

Vägskylt på både engelska och kinesiska och Kentucky Fried Chicken i bakgrunden

Innan resan då folk frågade vad vi skulle göra i Hong Kong var mitt svar: "äta och shoppa!". Svaret gäller även nu efter resan. Det var i princip det enda vi gjorde, vi åt gott och vi shoppade - hela de långa dagarna som började vid 9-10-tiden på morgonen till sena kvällar när vi kom hem vid 24-tiden. Vi hann faktiskt även med ett par turistattraktioner. Det och mycket mer jag ska berätta om senare...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...