söndag 17 mars 2013

Kayans tårta - eller en tårtmakares mardröm

Såhär blev tårtan som jag gjorde en provtårta för. Undervåningen: laktosfri utan ägg, chokladtårta (se recept här) med vit chokladfluff och passionfruktsmousse. Övervåningen: vegansk chokladtårta med passionfruktsmousse. Den här gången använde jag Carlshamns "Luftig visp" gjord på havre istället för Alpros airy and creamy, vilket blev lite mer stabilt. Sedan kan jag däremot tycka att Alpros smakar bättre.

Cherry blossom kokeshi doll cake

Önskemålet utseendemässigt var en rosa tårta med cerisa detaljer och körsbärsblom. Som "bonus" gjorde jag en japansk kokeshi-docka också. Kvistarna tyckte jag var väldigt svåra att få till formen på. Jag hade en annan bild i huvudet när jag gjorde dem, så dem blev jag inte så nöjd med.


Cherry blossom cake

Kokeshi doll cake

Så till biten som blev det som rubriken antyder - mardrömmen. När vi gick med tårtan till min kompis fest såg jag att tårtan lutade mer och mer även fast vi höll kartongen rakt, tills den såg ut att luta lite för mycket. Den hade spruckit och kollapsat!! Så mycket tid, så mycket jobb som jag hade lagt på tårtan och så händer detta! :( Jag blev helt förtvivlad, den gick ju inte att rädda på något sätt.

Kollapsad tårta under uppskärning.

En ostadig tårtkartong, sådana som man får på konditorier, plus en lång promenad med en tung tårta är alltså inte att rekommendera. Kanske skulle jag även ha använt fler stödpinnar än tre, jag brukar använda fler men den här gången blev det bara tre. På bilden ovan kan man se hur den såg ut när den hade kollapsat. Sprickan i mitten till höger om kokeshidockan och hela tårtans lutning åt höger. Tur att man har så förstående, snälla och underbara vänner som tyckte att tårtan var god ändå och som gjorde att det inte kändes lika hemskt på festen...

söndag 3 mars 2013

Veganprovtårta

Den här tårtan gjorde jag förra veckan som en provtårta till en kompis som fyller år i mars. Hon är själv vegetarian och hennes mamma är vegan, dvs inga animaliska produkter, vare sig mjölkprodukter eller ägg. Jag ville testa hur det skulle bli innan det verkligen gällde och jag misstänkte från början att det skulle bli en riktig utmaning och det blev det.

Det är en äggfri chokladtårtbotten fylld med passionsmousse gjord på Alpro soya airy and creamy. Det var första gången jag använde den gräddersättningen så jag visste inte riktigt vad den skulle ha för egenskaper. Jag kan lova att de inte skojar när de säger "airy", den var som ett väldigt luftigt fluff hur mycket man än vispade. Inte alls som grädde som blir hårdare och hårdare och till sist smör när man vispar den. Jag fick alltså panik redan då, eftersom jag gärna vill ha en relativt stabil fyllning i mina tårtor.

"Smörkrämen", med det mjölkfria margarinet från Carlshamn, som jag gjorde för att spackla tårtan med, stelnade aldrig i kylen, så tårtan kollapsade på ena sidan när jag skulle täcka den, även fast jag gjorde en "damm" som jag fyllde med fyllning mellan tårtbottnarna. Därför ser den ut som den gör...

Vegan cherry blossom cake
Trots kollapset ville jag prova att dekorera den, och testa att göra grenar och körsbärsblom. Kompisen önskar sig nämligen en rosa tårta med rosa körsbärsblom. Jag testade därför mina körbärsblomsutstickare jag köpte i Hong Kong förra året. Hoppas man kan se att det är körsbärsblommor jag försökt efterlikna... De blanka partierna på kvisten uppkom när jag försökte limma dit körbärsblommor (med ätbart lim), men de hann inte torka utan föll av innan jag var tvungen att dra iväg med tårtan hem till min kompis. Som tur var blev tårtan uppskattad ändå, hon tyckte om både utseende och smak, vilket jag var väldigt glad och lättad för. :)

20 dm i diameter och 11 cm hög tårta med körbärsblom

Vegansk chokladtårtbotten
(Orginalreceptet, ljus vegantårtbotten, hittas här.)

5 dl mjöl
1 dl kakao
3 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 dl soja/havregrädde eller sojamjölk
3 dl sojamjölk

Rör ihop mjöl, kakao, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp ner matolja, sojagrädde och sojamjölk. Vispa ihop någon minut. Häll i en smord, bröad kakform (20 cm i diameter) och grädda i 175 grader 30-40 minuter. Känn med en provsticka om den är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...